Mjekesia popullore - Ne kete faqe do te gjeni keshilla dhe menyra mjekimi te semundjeve te ndryshme me bime mjekesore, te cilat rezultojne shume te efektshme. Do te pershkruhen bime te cilat perdoren per semundje te vecanta dhe principet aktive qe ato zoterojne te bazuara shkencerisht.

Thursday, December 24, 2015

Sëmundja kronike e gastritit, mënyrat e ekzaminimit dhe mjekimi

Gastriti është sëmundje kronike që ka të bëjë me pezmatimin e cipës së brendshme të stomakut. Ndryshe, gastriti njihet edhe si inflamacion i stomakut, i cili është më tepër i përhapur te përdoruesit e rregullt të alkoolit dhe duhanit.

Shkaqet e gastritit

Shkaku kryesor është një infeksion kronik i shkaktuar nga bakteri “Helicobacter Pylori”. Shkak tjetër është dhe mënyra dhe lloji i ngrënies. Ushqimi i keq dhe alkooli dëmtojnë mukozën e stomakut. Gjithashtu, përdorimi i duhanit rrit aciditetin e stomakut, duke nxitur nervin e stomakut. Stresi është një faktor tjetër për gastritin. Disa lloje ilaçesh, midis tyre, aspirina dhe sidomos barnat që jepen në sëmundjet neurotizuale japin gastritin. Infeksionet mykotike, drogat (kokainat), gjithashtu.

Shenjat e gastritit 

Gastriti ndahet në: akut dhe kronik. Shenjat janë: dhimbjet e barkut (djegia e qëndrueshme ose me periudha, dhimbja shpuese ose shtrënguese), të përzierat, të vjellat, diarreja, humbja e oreksit, gromësira, gazrat, dobësimi trupor, rëndimi i ushqimit në bark dhe thartira në stomak. Gastriti akut shkakton djegie në stomak dhe dhimbje. Kur i sëmuri është i pangrënë, dhimbjet shtohen.

Si ndikon ushqyerja në gastritin akut? 

Mënyra e të ushqyerit dhe ushqimi që përdoret nga çdo person janë shkaktarët kryesorë të kësaj sëmundjeje. Ngrënia e tepruar, mospërtypja mirë e ushqimit në gojë, përdorimi i ushqimeve të rënda, të nxehta, të ftohta, ngacmuese, të ëmbla, mishi, duhani, alkooli, kafeja dhe salca shkaktojnë gastrit akut.

Ushqimet për gastritin 

Djathi dhe qumështi, nenexhiku, lakra turshi (lëngu i lakrave turshi ka dhënë dobi në sëmundjet e stomakut dhe për ulcerën), panxhari i kuq, lulja e basenit, majdanozi, gjethet e manaferrës, banania, e cila ul aciditetin e stomakut janë ushqime të cilat ndihmojnë në qetësimin ndaj gastritit.

Ndërlikimet e gastritit 

Ndërlikimet e gastritit ndodhin me kalimin e kohës, veçanërisht në qoftë se gastriti kthehet kronik ose mbetet i pamjekuar. Ndërlikimet janë: ulcerat, anemia, kanceri i stomakut, problemet e veshkave, dehidratimi etj.

Ekzaminime që duhet të kryhen 

Anamneze (të dhënat mbi sëmundjen), analizat e gjakut, ekzaminimi i feçeve, gastroskopia, radiografia e aparatit gastrointestinal janë kontrollet e detyrueshme për të kuptuar, nëse kemi gastrit apo jo.

Mjekimi 

Përveç mënyrës së të ushqyerit dhe shmangies së alkoolit e duhanit, përdoren dhe kombinimet e dy antibiotikëve (p.sh tetraciklinë dhe amoksicilinë), si dhe ilaçe për të ulur sekrecionet acide të stomakut, terapi, e cila zgjat një javë, por kuptohet, mjekimi është i fundmi dhe parandalimi përmes ushqyerjes së mirë është hapi më i rëndësishëm.

No comments:

Post a Comment